Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vyhlásí příští týden novou bezpečnostní strategii

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Bezpečnost, prosperita, zachování míru prostřednictvím síly a posilování amerického vlivu. To vše bude páteří nové strategie národní bezpečnosti Spojených států, kterou prezident Donald Trump vyhlásí příští pondělí.

Ve Washingtonu to dnes oznámil bezpečnostní poradce Bílého domu Herbert McMaster.

Strategie bude mít čtyři hlavní pilíře, řekl poradce. Kromě ochrany amerického lidu a zajištění jeho prosperity to bude "zachování míru prostřednictvím síly" a rozšíření vlivu USA ve světě. "Geopolitika je zpátky, a to velmi energicky," shrnul McMaster prezidentův bezpečnostní program.

Strategie bere v úvahu globální výzvy, které ohrožují Spojené státy a jejich zájmy. Jde mimo jiné o ruské "zbraně nové generace" a o vývoj zbrojních systémů v Severní Koreji a v Íránu. Dokument bude odrazem snahy Bílého domu podpořit zapojení ostatních zemí pod heslem "spolupráce a reciprocity", řekl Trumpův poradce.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy