reklama

Deficit veřejných financí by se měl v příštím roce snížit na částku odpovídající 0,83 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočet počítá s vládním sociálním balíčkem za čtvrt miliardy eur (6,4 miliardy Kč), který zahrnuje například zvyšování minimální mzdy či platů úředníků a dalších státem placených zaměstnanců.

"Pro každou vládu je důležité, aby měla schválený rozpočet. Je to pro mě jubilejní desátý rozpočet, u kterého jsem stál jako předseda vlády. Rozpočet potvrzuje, že nás čeká dobrý rok," řekl po hlasování sněmovny premiér Robert Fico, který je nejdéle sloužícím premiérem Slovenska.

Na letošní rok byl původně plánovaný schodek 1,29 procenta HDP, podle posledního odhadu ministerstva financí ale kvůli výdajům na dopravní infrastrukturu a zdravotnictví dosáhne až 1,63 procenta HDP.

Rozpočtová rada upozornila, že vláda v dostatečné míře nevyužívá příznivých ekonomických podmínek k rychlejšímu ozdravení veřejných financí. Ve svém komentáři rada také uvedla, že k dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2020 bude muset kabinet přijmout dodatečná opatření. Ze stejného důvodu kritizovala předlohu rozpočtu i opozice.

Slovensko v posledním období nedodržuje vlastní rozpočtové plány. Například loni schodek veřejných financí podle podzimní zprávy evropského statistického úřadu Eurostat dosáhl částky odpovídající 2,19 procenta HDP proti plánovaným 1,93 procenta výkonu ekonomiky.

Schodek samotného státního rozpočtu Slovenska na hotovostním principu podle schváleného návrhu dosáhne v příštím roce 1,97 miliardy eur. To by znamenalo zhruba stejnou hodnotu, jaká je plánována na letošní rok. Státní rozpočet SR na rok 2018 vychází z předpokladu zrychlení tempa růstu ekonomiky na 4,2 procenta.