Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme v cílové rovince, rakouská vláda by měla být do Vánoc, říká Kurz

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Šéf rakouských lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz dnes potvrdil, že Rakousko by už příští týden mělo mít novou vládu. Ohledně nového kabinetu vyjádřil několik přání prezident alpské země Alexander Van der Bellen.

Kurz (31) přivedl lidovou stranu k vítězství v parlamentních volbách 15. října s programem a rétorikou, která se do značné míry prolínala s postoji protiimigrační Svobodnou stranu Rakouska (FPÖ). Ta se ve volbách umístila na třetím místě, těsně za sociální demokracií (SPÖ) dosluhujícího kancléře Christiana Kerna.

"Jsme v cílové rovince. Určitě před sebou ještě máme intenzivní dny, v nichž půjde především o personální záležitosti a přímou demokracii. Velmi doufám, že to v příštích dnech dokážeme vyřešit," řekl Kurz poté, co o stavu koaličních rozhovorů informoval prezidenta. Poslední personální otázky a obsazení ministerstev by měly být vyřešeny do páteční noci.

Důležité pro hlavu státu je například to, aby si obě koaliční strany mezi sebe rozdělily vedení ministerstev spravedlnosti a vnitra.

Podle rakouských médií by měla mít nová rakouská vláda dohromady 14 členů. Osm vládních postů mají získat lidovci, šest Svobodní. Velmi pravděpodobné je podle pozorovatelů to, že kancléřem se stane Kurz, vicekancléřem šéf FPÖ Heinz-Christian Strache, ministryní zahraničí právnička a arabistka Karin Kneisslová (nezávislá za ÖVP), ministrem vnitra poslanec Herbert Kickl (FPÖ) a ministrem infrastruktury někdejší prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer.

Témata:  Sebastian Kurz Svobodná strana Rakouska Rakousko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.