Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgie uzavřela řízení o vydání Puigdemonta a čtyř katalánských exministrů

Vlajka Belgie
Vlajka Belgie
Foto: Pixabay

Brusel/Madrid - Belgická justice ukončila řízení o vydání katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta a čtyř jeho ministrů k trestnímu stíhání do Španělska. Pětice katalánských politiků odjela do Belgie poté, co Madrid koncem října převzal přímou správu nad Katalánskem, sesadil tamní regionální vládu a rozpustil katalánský parlament. Volby do něj se budou konat 21. prosince.

Právě dnes mělo podle původního scénáře padnout rozhodnutí o vydání katalánských politiků do Španělska, kde jsou obviněni ze vzpoury kvůli svým snahám o nezávislost Katalánska. Soudce španělského nejvyššího soudu Pablo Llarena ale 5. prosince zrušil evropské i mezinárodní zatykače na Puigdemonta a čtyři exministry, které vydala začátkem listopadu jiná španělská soudkyně.

Dnes se k soudu v Bruselu dostavili advokáti obviněných. Jednání trvalo jen několik minut, protože šlo o formalitu. Advokátům bylo sděleno, že řízení se uzavírá.

Už 5. prosince belgická justice s okamžitou platností zrušila předběžná opatření vůči pětici Katalánců, kteří předtím nemohli opustit Belgii, museli hlásit změnu místa pobytu a být vyšetřujícím orgánům telefonicky k dispozici.

Zrušení evropského a mezinárodního zatykače vysvětlil před týdnem soudce Llarena mimo jiné tím, že je nutné, aby jejich činy posuzovala pouze justice ve Španělsku. Podle tisku zrušil španělský soudce evropský zatykač z obavy, že belgická justice katalánské politiky vydá ke stíhání jen pro méně závažné trestné činy, než je vzpoura. Za tu hrozí politikům až 25 let, ale belgické právo takový pojem nezná. Proto se spekulovalo, že Belgie vydá Katalánce na základě obvinění ze zpronevěry veřejných fondů a že pro vzpouru už pak nebudou moci být souzeni.

Témata:  Katalánsko Belgie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.