Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peklo a plameny pro USA, hlásí Islámský stát. Trump je pes, stojí ve výhrůžce

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Jeruzalém - Islámský stát (IS) pohrozil útoky na americkém území kvůli prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně Jeruzaléma. Toto město je nejžhavějším bodem izraelsko-palestinské konfliktu, jelikož ho obě strany chtějí za svou metropoli.

O výhrůžce IS informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na sociální sítě. "Budeme provádět více operací ve vaší zemi a usmažíme vás v plamenech válek, které jste začali v Iráku, Jemenu, Libyi, Sýrii a Afghánistánu. Jen počkejte," uvedl IS v prohlášení na jedné ze svých stránek. Trumpa označil IS za "psa" a pohrozil sebevražednými atentáty ve Spojených státech.

Trump minulý týden uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, čímž popudil muslimský svět. Za ohrožení bezpečnosti v blízkovýchodním regionu ho kritizovala i řada západních zemí a rovněž Evropská unie. Palestinské hnutí Hamás vyhlásilo kvůli tomu už minulý týden další intifádu - povstání proti Izraeli.

Minulý týden irácký premiér Hajdar Abádí ohlásil definitivní porážku IS v Iráku. V Sýrii oznámila před pár dny ruská armáda jako spojenec syrských vládních jednotek, že tam splnila svůj úkol - porazit IS v Sýrii. V souvislosti se ztrátou území se bezpečnostní experti obávají nové fáze boje IS, který tak zřejmě zintenzivní sebevražedné atentáty v různých zemích světa.

Témata:  Islámský stát Donald Trump USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy