Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státy EU na status Jeruzaléma názor nezměnily

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Brusel - I poté, co Spojené státy uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele, lídři zemí Evropské unie nezmění svou pozici. Shodli se na tom při dnešním večerním jednání.

Na twitteru o tom informoval předseda unijních summitů Donald Tusk. Podle EU je jediným řešením vznik nezávislých států Izraele a Palestiny, přičemž Jeruzalém bude hlavním městem obou.

Svou stávající pozici zopakovala bezprostředně po prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o Jeruzalémě například šéfka unijní diplomacie Fedrica Mogheriniová. Status Jeruzaléma by měl být podle EU výsledkem mezinárodních jednání.

"Jediné reálné řešení izraelsko-palestinského konfliktu jsou dva státy s Jeruzalémem jako hlavním městem obou," řekla v pondělí při setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Šéfové států a vlád EU podle Tuska dnes zopakovali svou podporu "dvoustátního řešení". "V tomto kontextu zůstává pozice EU k Jeruzalému nezměněna," uvedl na twitteru Tusk.

Podle informací ČTK přišla s podrobnějším návrhem unijní pozice k americkému uznání Jeruzaléma Francie, zatím však není jasné, co materiál obsahuje.

Témata:  Jeruzalém EU Donald Trump

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.