Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zaplatilo Kuvajtu dluh 1,72 miliardy dolarů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Moskva - Rusko splatilo Kuvajtu dluh ve výši 1,72 miliardy dolarů pocházející ještě z éry SSSR. Moskva ještě musí splácet Jižní Koreji, Makedonii a Bosně.

Sovětský svaz si peníze půjčil těsně před svým rozpadem v roce 1991 na financování "nezbytného" dovozu. Samotný dluh Kuvajtu činil 1,1 miliardy dolarů, dalších 620 milionů dolarů tvořily úroky.

Úhradu dluhu vůči ČR ve výši 3,6 miliardy dolarů dokončilo Rusko v roce 2013. Většinu dluhu Česko za někdejší vlády premiéra Miloše Zemana prodalo soukromé firmě, dohodu s Moskvou o splacení zbytku dluhu pak v létě 2013 schválila vláda Jiřího Rusnoka. Poslední splátka zhruba 6,5 milionu dolarů byla uhrazena v říjnu 2013.

Ruský dluh pocházel z doby, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Témata:  Rusko Sovětský svaz Kuvajt USD (americký dolar)

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy