Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda se dočká masivních změn, schválit to musí ještě Putin

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko v příští dekádě bude do armády investovat zhruba 19 bilionů rublů (sedm bilionů korun). Další bilion dostanou ozbrojené síly na budování infrastruktury. Uvedl to dnes list Kommersant.

Ruský prezident Vladimir Putin má na stole definitivní plán vojenských výdajů na příštích deset let, který nejspíš podepíše během tohoto týdne. Experti ministerstva obrany dokument připravovali tři roky. Původně měl plán přezbrojení armády začít v roce 2016, neutěšená finanční situace vyvolaná pádem cen ropy a západními sankcemi ale jeho spuštění zdržela.

Předchozí desetiletý program přezbrojení na léta 2011-20, který se s nynějším částečně překrývá, počítal s vojenskými výdaji ve zhruba stejné výši. První ruský plán armádního přezbrojení, který Kreml realizoval v letech 2001-10, stanovil výši výdajů na obranu na 2,5 bilionu rublů.

Prioritou ruských ozbrojených sil bude v příštích deseti letech jaderný arzenál, výroba nových vysoce přesných zbraní a vývoj takzvaných hyperzvukových zbraní, zejména superrychlých raket schopných nahradit perspektivně nynější mezikontinentální balistické rakety.

Ruský jaderný arzenál by se v příští dekádě měl rozšířit o nové strategické rakety Rubež a Sarmat. Pozemní vojska by měla dostat nové systémy protiraketové obrany S-500 a Buk-3M, tanky a obrněné transportéry. Důraz bude podle Kommersantu kladen na adaptaci zbrojních systémů na arktické podmínky.

Letectvo nakoupí víceúčelové stíhací letouny Su-30SM a Su-35, stíhačky MiG-35, frontové bombardéry Su-34 a strategické bombardéry Tu-260M2. Pokračovat mají práce na vývoji bojového letadla s kolmým startem a bezpilotních aparátů. Ruské vojenské námořnictvo má dostat nové strategické jaderné ponorky třídy Borej, pokračovat bude výroba křídlatých raket Kalibr.

Témata:  Ruská armáda Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy