Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se vůči Trumpově bezpečnostní strategii důrazně ohradila

Donald Trump
Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Peking - Čína zlostně reaguje na bezpečnostní strategii amerického prezidenta Donalda Trumpa, která byla zveřejněna v pondělí. Spojené státy se podle komunistických médií odmítají smířit s čínským vzestupem. Vztahy obou zemí prý budou čelit "většímu tlaku a výzvám".

Trump zařadil v dokumentu vytyčujícím základní pilíře budoucí ochrany bezpečnosti Američanů Čínu po bok Ruska jako země nejen ohrožující americkou moc a zájmy ve světě, ale zároveň představující hrozbu pro USA kvůli svým vyspělým zbraním.

Státní agentura Nová Čína v reakci na Trumpův dokument uvedla, že patrně pramení z "vítězství zastánců tvrdé linie" v Trumpově vládním týmu a povede ke komplikaci vztahů. Oficiální list čínských komunistů Global Times napsal, že strategie "odráží neochotu Washingtonu přijmout realitu čínského vzestupu".

Čínské velvyslanectví v prohlášení zveřejněného na svých stránkách uvedlo, že pokud zvolí USA konfrontační přístup, bude to znamenat ztrátu pro obě strany. "Washington by měl zapomenout na starou mentalitu," dodala ambasáda.

Témata:  Čína Donald Trump USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy