Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti Trumpově doktríně se ozvalo už i Rusko. Má imperiální charakter, tvrdí Kreml

Vladimir Putin a Donald Trump
Vladimir Putin a Donald Trump
Foto: kremlin.ru

Moskva - Americký prezident Donald Trump v pondělí ohlásil hlavní body svého bezpečnostního programu. V části věnované Rusku uvedl, že Moskva zasahuje do vnitropolitických záležitostí zemí po celém světě. Tuto doktrínu dnes odsoudil Kreml.

"Ruské vedení nesouhlasí s tvrzením Trumpa, že Rusko pro Spojené státy představuje bezpečnostní hrozbu," řekl mluvčí Dmitrij Peskov. Nová americká strategie má podle něj "imperiální charakter".

Trump mimo jiné upozornil na ruské nekalé praktiky zneužívání informací, zasahování do kampaní, vytváření falešných identit na internetu nebo placení uživatelů sociálních sítí, kteří pak na webu vystupují jako provokatéři.

Podle Peskova nová strategie USA ukazuje na "úporné odmítání multipolárního světa". Rusko podle něj nemůže souhlasit s tvrzením, že je hrozbou americké bezpečnosti. V americkém dokumentu je nicméně "špetka pozitivních momentů", zejména připravenost spolupracovat s Ruskem v oblastech, které odpovídají zájmům USA, řekl Peskov. To je prý v "absolutním souladu" s ruským stanoviskem.

Témata:  Rusko Donald Trump USA

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy