Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velvyslankyně Haleyová v OSN provokuje? Írán důrazně protestoval proti USA

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Teherán - Írán dnes oficiálně protestoval proti prohlášení americké vyslankyně při OSN Nikki Haleyové, která minulý týden představila údajně nevyvratitelné důkazy o tom, že Írán raketami vyzbrojuje šíitské povstalce v Jemenu. Podle USA jde o porušení rezoluce OSN.

Írán si dnes předvolal švýcarského velvyslance, zastupujícího v Teheránu americké zájmy. "Švýcarskému velvyslanci byl předán důrazný protest proti nepodloženému a provokativnímu prohlášení Haleyové," řekl íránské agentuře Tasním mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Washington a Teherán přerušily diplomatické vztahy v roce 1980. Haleyová prohlásila, že Írán porušuje své mezinárodní závazky a rozněcuje konflikty na Blízkém východě. Začátkem prosince byla z Jemenu vypálena k rijádskému letišti raketa. Podle Saúdské Arábie a také podle USA byla íránského původu a šlo o zbraň, již Írán dodal šíitům bojujícím v Jemenu proti tamní vládě, které Teherán podporuje.

Haleyová ve čtvrtek hovořila na tiskové konferenci uspořádané na vojenské základně, kde byly předloženy i zlomky rakety použité při útoku na Saúdskou Arábii. Washington ale neví, kdy Írán šíitům rakety dodal.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zastřešuje dohodu o omezení íránského jaderného programu z roku 2015, Íránu zakazuje dodávat, prodávat nebo přesouvat zbraně do jiné země bez souhlasu RB OSN.

Témata:  Írán USA zbraně OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy