Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za uprchlíky může Washington. Politolog se ostře pustil do USA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Uprchlická krize na Evropu tvrdě dolehla a mnoho lidí se ptá, zda je za ni někdo odpovědný. Známý americký politolog John Mearsheimer na konferenci Advancing American Security uvedl, že za uprchlickou krizi jsou zodpovědné Spojené státy. Informoval o tom server The Daily Caller.

„Dáreček" od USA

John Mearsheimer na konferenci kritizoval politiku intervence Spojených států na Blízkém východě. Tato politika je podle něj spolu s uprchlickou krizí v Evropě produktem „liberální hegemonie".

„Rozbili jsme Sýrii na několik částí. Uprchlíci proudí do Evropy a ohrožují Evropskou unii. To je dáreček od strýčka Sama," uvedl cynicky Mearsheimer.

Podle Mearsheimera je uprchlická krize ukázkovým příkladem neúmyslných důsledků, které vznikly mícháním se do záležitostí v Sýrii. Zároveň se domnívá, že Američané tuto situaci ignorují, protože se jich to osobně materiálně netýká.

Liberální hegemonie

Jak server vysvětluje, Spojené státy své intervence odůvodňují právě liberální hegemonií. Na základě této ideologie politici chtějí přeměnit všechna ostatní místa na světě tak, aby odpovídala politickým a sociálním hodnotám Spojených států.

Podle Mearsheimera chce tato ideologie takto pohltit celý svět, což znamená zasahování do situací v jiných zemích a často i změnu režimů.

„Ačkoliv idea liberální hegemonie v určité formě existovala už od dob studené války, období po skončení studené války její vliv znásobila; po teroristických útocích 11. září USA přijaly ještě agresivnější politiku změny režimu," vysvětluje server.

„V té době byla nezpochybnitelným názorem myšlenka, že osudem naší planety je být naplněna pouze liberálními demokraciemi. Na liberální demokracii bylo nahlíženo jako na finální podobu vládnutí. Tento koncept proto pokoušel elitu zahraniční politiky, aby urychlila nevyhnutelný historický a globální proces nástupu liberální demokracie," uvádí dále server.

Změny režimu selhávají

„Neříkám, že jsme zcela odpovědní za situaci v Sýrii," řekl dále Mearsheimer, ale dodal: „Ale je tu pět velkých případů změny režimu a všechny jsou selháním: Irák, Sýrie, Afghánistán, Egypt a Libye."

„Jsme téměř výlučně zodpovědní za ten chaos v Afghánistánu a Iráku, který vedl ke vzniku IS. Sehráli jsme klíčovou roli v začátku problémů v Sýrii – v srpnu 2011 Barack Obama řekl, že Asad musí pryč. Sehráli jsme v pohánění té občasné války klíčovou roli. Sehráli jsme klíčovou roli v Libyi a také ve svržení vlády v Egyptě."

„To, co bychom měli udělat, je necpat se všude a přestat se sociálním inženýrstvím," podotkl Mearsheimer a dodal, že změna režimu opakovaně selhala, protože proces tvorby národa je složitým procesem. „A nám to nejde ani tady doma," rýpnul si na závěr Mearsheimer.

Témata:  USA uprchlíci Evropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy