Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje na východě Ukrajiny se vyostřily na nejhorší úroveň

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Boje na východě Ukrajiny se vyostřily na nejhorší úroveň za několik měsíců, varovala dnes pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Pozorovatelé OBSE, kteří mají dohlížet na dodržování příměří a uplatňování mírových dohod, zaznamenali mezi 11. a 17. prosincem skoro 16.000 případů porušení příměří, o 35 procent více než před týdnem.

"Se znepokojením zaznamenáváme prudké zhoršení situace. Takové množství incidentů jsme nezaznamenali od února," prohlásil šéf mise Ertugrul Apakan.

Ve vzpomínaném únoru ostřelování průmyslového města Avdijivka, drženého vládními silami, připravilo tisíce civilistů o dodávky vody a elektřiny.

Znepřátelené strany Apakan vyzval k dodržování příměří. "Normalizace situace, kdy se civilisté mohou vrátit k normálnímu životu bez strachu z ostřelování či z nastražených min, je první krok na cestě k míru," řekl.

Terčem palby separatistů se podle listu Ukrajinska pravda stala naposledy vesnice Novoluhanske v Doněcké oblasti. Palba z raketometů poškodila 47 domů, včetně mateřské školky, školy a lékařské ordinace. Zranění utrpělo šest žen, muž a jedno dítě.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy