Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se dohodl s Mayovou jsou pro rychlou obchodní dohodu po brexitu

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: European Union

Londýn/Washington - Britská premiérka Theresa Mayová a americký prezident Donald Trump se dnes shodli na potřebě "rychlé" dvoustranné obchodní dohody mezi Británií a Evropskou unií po odchodu Británie z EU.

"Theresa Mayová seznámila prezidenta USA s posledním pokrokem v jednání o brexitu," řekl mluvčí. "Shodli se, že po odchodu Spojeného království z EU je důležité zajistit rychlou bilaterální obchodní dohodu," dodal.

Šlo o první rozhovor mezi oběma politiky od jejich slovní přestřelky na konci listopadu, kdy Mayová kritizovala Trumpa za to, že na twitteru sdílel protimuslimsky zaměřená videa zveřejněná britskými pravicovými extremisty. Trump pak rozzlobeně odpověděl.

Během telefonického rozhovoru také oba státníci hovořili o uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele Spojenými státy. Mayová zdůraznila svůj nesouhlas s tímto rozhodnutím a uvedla, že ničemu nepomáhá. Shodli se ale na tom, že by USA měly přijít co nejdříve s novými mírovými návrhy k vyřešení izraelsko-palestinské otázky, s nimiž by souhlasilo mezinárodní společenství.

Témata:  Donald Trump Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy