Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá policie pátrá po výtržnících s pomocí fotografií

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Hamburk - Německá policie už dostala od veřejnosti 80 tipů po pondělním zveřejnění fotografií 104 osob podezřelých z výtržnictví během červencového setkání zemí skupiny největších ekonomik světa G20 v Hamburku.

Jeden podezřelý se dokonce přihlásil dobrovolně, informovala dnes agentura DPA. Kontroverzní metoda pátrání však má v Německu, které je citlivé na jakékoli zásahy do osobnostních práv, řadu kritiků. Řeč je o honu na lidi. Doživotně stigmatizovány prý budou zveřejněním policejních fotografií i osoby, které nakonec nebudou odsouzeny.

Několikadenní prudké střety levicových radikálů s policií v červenci do značné míry ochromily život v severoněmeckém přístavním městě. Extremisté při nich vyrabovali řadu obchodů, zapálili desítky aut a zranili stovky policistů. Více než dvě desítky radikálů už byly odsouzeny, po dalších policie stále pátrá.

Násilných protestů se na G20 v Hamburku účastnily i zhruba tři desítky levicových extremistů z Česka. Část z nich byla zadržena a obviněna v souvislosti s nepokoji a střety s policejními složkami v ulicích, uvedlo už v srpnu české ministerstvo vnitra.

Německá policie a státní zastupitelství zveřejnily v pondělí snímky 104 podezřelých na internetu. Úřady je podezřívají většinou z ublížení na těle, narušení veřejného pořádku nebo žhářství. K dispozici jsou i videa zachycující dění na některých místech výtržností. Jeden podezřelý se už policii přihlásil sám a přiznal se k podílu na rabování v jednom supermarketu.

Témata:  Německo policie Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy