Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký senát schválil daňovou reformu, Sněmovna hlasuje znovu

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Senát USA schválil konečnou verzi daňové reformy. Došlo v ní však ke změnám, proto ji ještě musí opět schválit Sněmovna reprezentantů. Senátní debata o nejrozsáhlejší daňové reformě ve Spojených státech za více než 30 let byla bouřlivá.

Sněmovna reprezentantů úpravu daňového systému odsouhlasila v úterý 227 hlasy proti 203. Senát ale musel reformu mírně pozměnit, aby neporušovala senátní pravidla o rozpočtu. Arizonský republikánský senátor John McCain, který se zotavuje z náročné protinádorové terapie, se hlasování nezúčastnil.

O změnách reformy debatoval Senát několik hodin. Hlasování přerušili protestující v galerii Senátu, kteří začali křičet "Zbavte se reformy, ne nás". Viceprezident Mike Pence musel hlasování přerušit, aby se situace uklidnila.

Daňová reforma mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob a jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ. Podle demokratů budou z daňových změn těžit zejména velké korporace a bohatí.

Příjmy státního rozpočtu z daní se v nadcházejících deseti kvůli daňové reformě podle AP sníží o 1,5 bilionu dolarů. Nové opatření by mělo vstoupit v platnost v lednu. Změny v daňových odvodech zaměstnanců se odrazí na výplatních páskách v únoru.

Témata:  Senát USA daně USA

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy