Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko schválilo rozpočet na rok 2018, hospodářství se postupně zotavuje z krize

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Atény - Řecký parlament v úterý schválil rozpočet na rok 2018. Objem řecké ekonomiky se od vypuknutí dluhové krize v roce 2010 snížil zhruba o třetinu, ale hospodářství se postupně vrací k růstu.

Vláda předpokládá, že ekonomika v příštím roce poroste o 2,5 procenta. Pro letošní rok odhaduje růst HDP o 1,6 procenta.

Ekonomika by podle odhadů mohla v příštím roce vytvořit primární přebytek HDP 3,82 procenta. Tento přebytek bez započtení dluhů by tak byl vyšší než 3,5 procenta, kolik po Řecku požadují jeho věřitelé. HDP by se tak zvýšil na 187,8 miliardy eur ze 181,2 miliardy eur v roce 2017.

Šéf opoziční Nové demokracie Kyriakos Mitsotakis uvedl, že primární přebytek je výsledkem "neúnosných daní". Dodal, že lid doufá, že tento rozpočet bude pro tuto vládu poslední. "Necháváme za sebou období, na které nikdo nechce vzpomínat," řekl zákonodárcům po dvoudenní debatě, která schválení předcházela, řecký premiér Alexis Tsipras.

Očekává se, že míra nezaměstnanosti se v příštím roce sníží na 19 procent ze současných 20,2 procenta, což je jedna z nejvyšších hodnot v Evropě. Třetí záchranný balíček ve výši 86 miliard eur (zhruba 2,2 bilionu Kč) má vypršet v srpnu 2018, po tomto datu by si Řecko mělo začít půjčovat samo na finančních trzích. Objem dluhů nyní představuje zhruba 180 procent řeckého HDP. 

Témata:  Řecko ekonomika Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.