Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyřizování účtů po egyptsku: Plukovník chtěl být prezidentem, skončil ve vězení

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí
Foto: Egyptská TV

Káhira - Egyptský vojenský soud v úterý odsoudil plukovníka Ahmada Kansavu, který v listopadu oznámil záměr kandidovat v prezidentských volbách. Dostal šest let za porušení armádních předpisů, které aktivním důstojníkům zakazují politický aktivismus.

Kansava se přitom podle BBC snažil před oznámením kandidatury vystoupit z armády, ale jeho žádost byla zamítnuta a 2. prosince byl zadržen. Proti úternímu verdiktu se může odvolat.

Volby se mají v Egyptě konat v dubnu 2018 a očekává se, že v nich druhý mandát získá současný prezident a bývalý generál Abdal Fattáh Sísí, přestože zatím nesdělil, zda se o něj bude ucházet. Jeho největším vyzyvatelem by mohl být zatím také jen potenciální kandidát a další někdejší generál Ahmad Šafík.

Ten působil jako poslední premiér za vlády prezidenta Husního Mubaraka. Po nástupu vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2012 uprchl do Spojených arabských emirátů, odkud se na začátku prosince vrátil.

Prominentní opoziční aktivista a právník Chálid Alí svůj záměr ucházet se o prezidentskou funkci vyjádřil v listopadu. Jeho snahu ale může zkřížit rozsudek ve věci údajné urážky společenské morálky. Té se měl dopustit, když v lednu po soudním vítězství proti vládě namířil proti budově tribunálu vztyčený prostředníček.

Témata:  Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy