Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský kancléř Kurz jednal v Bruselu, chce přispět ke snížení napětí mezi zeměmi EU

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Foto: Facebook

Brusel - Nový rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes přijel do Bruselu, kde jednal s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Rakousko chce podle šéfa rakouských lidovců (ÖVP) přispět ke snížení napětí mezi členskými státy EU z její západní a východní části.

"Chceme přispět k tomu, abychom opět snížili napětí v EU, které vzniklo mezi Východem a Západem," uvedl 31letý Kurz, který se stal v pondělí nejmladším kancléřem v dějinách Rakouska.

Nová rakouská vláda, kterou Kurzova Rakouská lidová strana vytvořila s protiimigrační a protiislámskou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), má ve srovnání s předchozí vládou velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců v otázce migrace mnohem blíže ke státům takzvané visegrádské čtyřky. Vládní program avizuje řadu restriktivních opatření v migrační a azylové politice.

Kurz několikrát jasně uvedl, že jeho vláda bude proevropská. Právě kvůli tomu vedla jeho první zahraniční cesta ve funkci do Bruselu. Už v úterý se setkal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Například nová ministryně zahraničí Karin Kneisslová, kterou do vlády nominovala FPÖ, ale podle listu Kurier na první zahraniční návštěvu vyrazí na opačnou stranu. V lednu by měla navštívit nejprve Slovensko a pak Maďarsko.

Během dnešního setkání Kurz s předsedou europarlamentu Tajanim hovořil také o napětí, které vyvolal mezi Rakouskem a Itálií jeden z bodů programu nového kabinetu. ÖVP a FPÖ se během koaličních jednání totiž dohodly, že nabídnou rakouské občanství německy a ladinsky hovořícím obyvatelům Jižního Tyrolska, který je součástí italského autonomního regionu Tridentsko-Horní Adiže.

Plán nové rakouské vlády vyvolal na italské straně pobouření. Kurz ale dnes Itala Tajaniho ujistil, že jakékoli kroky v této oblasti bude Vídeň činit po důkladné konzultaci s Římem.

Témata:  Rakousko EU Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy