Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si kryje zadek? Zákon o daňové reformě podepíše možná až příští rok

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americká média spekulují, že prezident USA Donald Trump do konce měsíce nepodepíše zákon o daňové reformě, kterou už mu po hlasování v obou komorách odeslal k podpisu Kongres. Hlavním bodem reformy je snížení daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent, které bude trvalé.

Pokud Trump zákon podepíše do konce měsíce, tedy ještě letos, rozpočtové škrty začnou platit v příštím roce. Republikáni by v tomto případě museli změny v dotacích obtížně vysvětlovat, což by podle analytiků ve volebním roce nebylo vhodné. Na podzim 2018 budou Američané volit celou Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu.

Podepíše-li prezident daňový zákon až po Novém roce, vstoupí nařízení o škrtech v platnost až v roce 2019 a republikánští kandidáti do Kongresu budou mít v příštím roce o starost méně. Podobu daňových přiznání firem i občanů termín podpisu zákona nijak neovlivní.

Největší reforma daní od dob Reagana

Snížení daní podle propočtů ochudí státní pokladnu v příštích deseti letech odhadem nejméně o 1,5 bilionu dolarů (32 bilionů korun). Tuto odhadovanou ztrátu má kompenzovat hlavně rychlejší ekonomický růst.

Sazba daně z příjmu se liší podle toho, zda je osoba v manželském svazku či nikoliv. Pro obě skupiny jsou daně rozděleny podle výše příjmu do sedmi pásem od deseti do 37 procent. Daňové sazby v jednotlivých pásmech se většinou snížily, změnily se i výše příjmů patřících do jednotlivých pásem. Dosud byla nejvyšší sazba 39,6 procenta.

Nejvyšší daně, tedy 37 procent, platí jednotlivci s ročním příjmem nad 500.000 dolarů (10,9 milionu korun). Nejnižší, desetiprocentní sazba u jednotlivců platí pro roční příjmy do 9525 dolarů (207.000 korun). U sezdaných párů platí nejvyšší daňová sazba pro roční příjem nad 600.000 dolarů, dosud to byl jeden milion dolarů. Pokud se nezmění legislativa, změny týkající se jednotlivců vyprší v roce 2026.

Nový zákon téměř zdvojnásobuje možnost odpočtů. U manželských párů například na 24.000 dolarů (520.000 korun) z 12.700 dolarů ročně, u jednotlivců z 6350 dolarů na 12.000 dolarů. Prostřednictvím možných vyšších odpisů se daně sníží i středním a menším podnikům a živnostníkům.

Narůst by měla sleva na dítě, která se ale nebude týkat rodičů se společným příjmem vyšším než 400.000 dolarů ročně (8,7 milionu Kč). Zákon také opět daňově zvýhodňuje osoby starající se o staré a nemocné rodinné příslušníky.

Zákon obsahuje zrušení pokuty za to, že občané neuzavřou zdravotní pojistku, jak zavedl zákon Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Téměř o polovinu se zvyšuje limit pro dědickou daň. V současnosti tato daň platí u jednotlivce pro majetek v hodnotě 5,5 milionu dolarů a výše (u párů 11 milionů).

Témata:  Donald Trump USA daně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy