Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stará námořní záhada Austrálie vyřešena? Dron objevil potopenou ponorku

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Canberra - Potápěči objevili vrak australské vojenské ponorky HMAS AE-1. Zmizela s 35člennou posádkou před 103 lety ve vodách během první světové války.

Úřady nyní hodlají kontaktovat i potomky a příbuzné námořníků. Kromě Australanů na ponorce sloužili i Britové, informuje BBC.

Potápěči nalezli ponorku při pátrání ve vodách poblíž novoguinejského Ostrova vévody z Yorku na severovýchodě země. Podle australské vlády nález vyřešil nejstarší námořní záhadu v zemi. Plavidlo bylo objeveno ve více než 300 metrech pod mořem s pomocí dronu.

"Jde o jeden z nejdůležitějších nálezů australské námořní historie. Byla to první ztráta australského královského námořnictva a první spojenecká ponorka, která se ztratila během první světové války," uvedla australská ministryně obrany Marise Payneová.

Témata:  Austrálie I. světová válka vraky lodí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy