Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reformovat Řím je jako čistit sfingu kartáčkem na zuby, postěžoval si papež František

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František dnes zkritizoval své podřízené, kteří brání reformám církve. Některé členy římské kurie dokonce označil za "zrádce".

František ve své řeči varoval před "osobami, které jsou pečlivě vybrány, aby pomohly při prosazení reforem, nepochopí ale velkou zodpovědnost a nechají se zkorumpovat vlastní ctižádostí a touhou po slávě".

"A když jsou vlídně z funkce odstraněny, prohlásí se za mučedníky systému, 'špatně informovaného papeže' a 'staré gardy', místo aby řekly 'mea culpa'," dodala hlava římskokatolické církve.

"Reformovat Řím je jako čistit egyptskou sfingu kartáčkem na zuby," uvedl dále papež. "Je zapotřebí trpělivosti, oddanosti a opatrnosti," dodal.

Papež kritizoval neochotu některých duchovních podílet se na reformách už v loňském proslovu k římské kurii, která je správním orgánem katolické církve. Asi nejtvrdší byl ale ke svým podřízeným v roce 2014. Odsoudil tehdy patnáct "duchovních nemocí", kterými podle něj vatikánští byrokraté trpí. Varoval je tehdy například před "terorismem pomluv", "duchovní Alzheimerovou chorobou", domýšlivostí a mocichtivostí.

Papeže Františka čeká v nadcházejících dnech nabitý program. Tradiční vánoční mši ve Svatopetrském chrámu bude sloužit papež na Štědrý den od 21:30. Požehnání Městu a světu (Urbi et orbi) pronese v poledne 25. prosince.

Témata:  Papež František Vatikán církev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy