Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku probíhají regionální volby, u volebních místností se tvoří dlouhé fronty

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Zhruba 5,5 milionu oprávněných voličů dnes hlasuje v předčasných volbách do regionálního parlamentu o budoucnosti Katalánska. Hlasování se zatím obešlo bez incidentů, u mnoha volebních místností se ale tvoří dlouhé fronty.

Svůj hlas mohou Katalánci odevzdat až do 20:00, výsledek ostře sledovaných voleb by měl být znám do několika hodin od ukončení hlasování.

Podle deníku El País jsou dnešní katalánské volby nejsledovanější od obnovení demokracie ve Španělsku před téměř čtyřiceti lety. Na organizaci hlasování se podílí 65.000 lidí, na bezpečnost v ulicích dohlíží 10.000 katalánských a asi 3000 španělských policistů.

Podle Juana Antonia Puigservera, zástupce ministerstva vnitra pověřeného dohledem nad průběhem voleb, se v 13:00 volební účast vyšplhala na 34,7 procenta. Při regionálních volbách v roce 2015 byla ve stejném okamžiku mírně vyšší, činila 35,1 procenta. Tehdy se ale volby konaly v neděli, dnes většina Katalánců musela do práce. Podle dřívějších odhadů by mohla účast ve volbách přesáhnout 80 procent.

Svůj hlas už odevzdala například starostka Barcelony a členka volební koalice En Comú-Podem (Společně můžeme; ECR) Ada Colauová. Dnešní den označila za "historický" a vyjádřila naději, že se výjimečnost nynějšího hlasování projeví i na vysoké volební účasti. Španělská média upozorňují, že klíčové bude, jak bude hlasovat asi milion voličů, které průzkumy označovaly za nerozhodnuté.

Hlas do volební urny už vhodil i jeden z ministrů sesazené katalánské vlády Jordi Turull, kterého úřady držely kvůli říjnovému vyhlášení nezávislosti donedávna ve vazbě. Volila už například i Marcela Toporová, manželka bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který před hrozícím zatčením uprchl do Belgie. Hlasoval také Puigdemontův předchůdce Artur Mas.

"Dnes znovu dokážeme sílu nezničitelného lidu," napsal dnes na twitteru Puigdemont. "Ať nás duch 1. října vždy provází," dodal s odkazem na den konání referenda o nezávislosti Katalánska. Puigdemont už dříve uvedl, že by se v případě vítězství své strany vrátil z Belgie zpět domů.

"Budeme tvrdě bojovat za to, aby se Katalánsko vrátilo k normalitě," uvedla po odevzdání svého hlasu předsedkyně katalánské strany Ciutadans (Ciudadanos) Inés Arrimadasová, která je odpůrcem odtržení od Madridu.

Dnešní hlasování vyvolala ústřední španělská vláda poté, co v říjnu kvůli separatistickým snahám regionálního vedení převzala přímou správu nad autonomním Katalánskem. Madrid si od voleb slibuje, že separatistické strany ve volbách ztratí absolutní většinu.

Témata:  Katalánsko Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy