Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko kritizuje nové americké sankce, Kadyrovi jsou pro smích

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva/Washington - Nové americké sankce uvalené mimo jiné na Ramzana Kadyrova a další čtyři občany Ruska jsou podle Kremlu důkazem nepřátelství a zřejmě přijdou odvetné kroky. Sám čečenský vůdce se Washingtonu vysmál.

Ministerstvo financí USA ve středu na webu oznámilo, že kvůli porušování lidských práv a daňovým deliktům zařadily na sankční seznam pět ruských občanů. Vedle Kadyrova jsou na něm Julija Majorovová, Andrej Pavlov a Alexej Šešeňa, kteří se podle CNBC podíleli na daňových podvodech, a Ajub Katajev, jehož USA viní jako Kadyrova z rozsáhlého porušování lidských práv.

"Považujeme tyto sankce za nezákonné, nepřátelské a nesouhlasíme s nimi," prohlásil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "S velkou mírou pravděpodobnosti mohu předpokládat, že se samozřejmě budeme držet principu reciprocity," dodal . Nenaznačil ale, na koho by ve Spojených státech měla odvetná opatření Ruska dopadnout.

Na doplňující otázku jednoho z novinářů, kdo je na americké straně roven Kadyrovovi a může se stát terčem odvetných sankcí, Peskov podle internetového deníku Gazeta.ru odpověděl mnohoznačně: "Mají málo takových lidí".

Kadyrov si na Instagramu rýpl. "Takže mi zakázali vstup do Ameriky. A mám vlastně v úmyslu jít žádat o vstupní vízum a mám nějaká aktiva v bankách USA? Už dříve jsem řekl, ale ještě jednou to opakuji pro zvláště zapomětlivé, že do USA bych nejel, ani kdyby mi za to nabízeli všechny valutové rezervy země," napsal na sociální síti.

Témata:  protiruské sankce Ramzan Kadyrov Rusko USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy