Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aljochinová z Pussy Riot si má kvůli demonstraci odpracovat 40 hodin

Pussy Riot
Pussy Riot
Foto: Reprofoto Reuters

Moskva - Za středeční nepovolenou demonstraci před sídlem ruské tajné služby FSB si má členka punkové skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová odpracovat 40 hodin veřejně prospěšných prací. Trest jí dnes určil soud v Moskvě.

Aljochinová spolu s další aktivistkou u sídla FSB, která je nástupkyní smutně proslulé sovětské tajné policie, založené právě před 100 lety, držela transparent s nápisem „Všechno nejlepší k narozeninám, popravčí". Její společnice unikla, zatčeni ale byli i fotografka a fotograf, kteří akci dokumentovali.

Obhajoba se snažila středeční akci prezentovat jako „focení dárku pro FSB". Rovněž Aljochinová vinu odmítala a popírala, že by šlo o demonstraci. Po vynesení verdiktu ohlásila, že se odvolá, uvedla agentura Interfax.

Ve středu se po punkerce u sídla FSB objevil pravoslavný aktivista Dmitrij Enteo, aby tam rozbil bustu Felixe Dzeržinského coby zakladatele tajné policie a nalepil samolepky „Tady čekisté vraždili lidi". Enteo zatčení unikl, podobné štěstí neměli reportér a kameraman televize Dožď, kteří akci natáčeli. Podle stanice strávili na strážnici několik hodin, než je policisté propustili na svobodu.

Témata:  Pussy Riot Marija Aljochinová Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy