Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby skončily: Katalánští separatisté možná budou mít většinu, naznačují odhady

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Předčasné volby do katalánského regionálního parlamentu skončily. Volební místnosti se uzavřely ve 20:00. Volební účast podle průzkumu společnosti GAD3 pro deník La Vanguardia činila dnes 84 procent.

Krátce po uzavření volebních místností deník La Vanguardia zveřejnil odhad výsledků, který si nechal zpracovat na základě průzkumu během dnešního hlasování. Podle něj vyhrála strana Ciudadanos, která je proti odtržení Katalánska od Španělska. Absolutní většinu v parlamentu si ale podle tohoto odhadu udrží tři separatistické strany.

Odhad vychází z telefonátů 3200 voličů během dneška do 19:00. Podle něj dostala strana Ciudadanos asi 26 procent hlasů, a ve 135členném katalánském parlamentu by tak obsadila 34 až 37 křesel. Po volbách ze září 2015 jich měla 25.

Separatisté z Republikánské levice Katalánska (ERC), Společně pro Katalánsko a Kandidátky lidové jednoty (CUP) by podle odhadu mohli získat dohromady 67 až 71 parlamentních křesel. K absolutní většině jich potřebují 68. Po volbách před dvěma lety měli separatisté 72 mandátů.

Témata:  Katalánsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy