Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Církve jsou stejné jako za nacismu? Přední politička AfD se postarala o rozruch

Církev
Církev
Foto: Pixmac

Berlín - Šéfka frakce krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve Spolkovém sněmu Alice Weidelová vyvolala vlnu nevole svým výrokem na adresu církví. Prý jsou zpolitizované a hrají v dnešní době stejně neslavnou úlohu jako za nacismu.

"Nyní už víme, že úředně uznané církve, jedno jestli evangelické nebo katolické, jsou skrz naskrz zpolitizované," řekla Weidelová v rozhovoru se zpravodajským magazínem Focus.

"Odluka státu a církve se už nedodržuje. Velká část církví tak sehrává až na několik výjimek přesně stejnou neslavnou roli, jakou hrály ve Třetí říši," prohlásila dále politička.

Za nacismu se církve v Německu do značné míry režimu podřídily. Odpor byl ojedinělý, například u protestantů ve formě takzvané vyznavačské církve. V poslední době církve varovaly před migrační politikou AfD.

Zástupci církví nechtěli výroky političky komentovat. Mluvčí katolické Německé biskupské konference Matthias Kopp pouze Weidelové popřál "Vánoce plné světla a poznání".

Témata:  církev Německo

Aktuálně se děje

10. května 2024 15:08

Izrael chystá menší operace v částech Rafahu. Nechce naštvat USA

Podle libanonských médií plánuje Izrael provést několik menších vojenských operací v částech města Rafah na jihu Pásma Gazy namísto rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby neprovokoval Spojené státy a mezinárodní společenství.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy