Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán se znovu zastal Varšavy: Kdokoli napadne Polsko, napadne celou střední Evropu

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes zopakoval, že jeho země bude blokovat proceduru Evropské komise (EK) vůči Polsku, na jejímž konci hrozí Varšavě pozastavení hlasovacích práv v EU. Orbán se také vyjádřil k uprchlické otázce.

Po několika měsících varování Evropská komise tento týden zahájila postup, který umožňuje článek sedm lisabonské smlouvy, jenž platí od roku 2009 a upravuje fungování unie. Dosud jej komise nikdy nepoužila. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo.

"Je v maďarském zájmu být solidární s Poláky a zajistit, aby žádné sankce EU vůči Polsku neuspěly," prohlásil dnes Orbán v pravidelném pátečním rozhovoru se státním rozhlasem. "Kdokoli napadne Polsko, napadne celou střední Evropu," dodal s tím, že tažení EU proti Polsku je "nedůstojné a nespravedlivé".

K uprchlické krizi Orbán řekl, že Maďarsko "bude čelit dalšímu útoku", protože ti, kteří chtějí zavést povinné migrační kvóty, se o jejich prosazení pokusí znovu v příštím roce. Summit Evropské unie konaný v polovině tohoto měsíce podle očekávání spory kolem migrační problematiky neodstranil, a naopak ukázal, že hledání kompromisu v otázce přerozdělování migrantů podle kvót bude velmi těžké.

Orbán dnes uvedl, že se mu zatím nepodařilo přesvědčit své odpůrce v Evropě a že počet zemí, které žádají zavedení migračních kvót, se nezměnil.

Zatím "jsme jen získali čas", ale volby v Evropě v poslední době ukázaly posílení těch, kdo si přejí omezení migrace, řekl Orbán. Předpokládá přitom, že tento trend bude pokračovat. Konkrétně přivítal, že se k moci v Rakousku dostala vláda složená z lidovců (ÖVP) a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Ti, kdo chtějí "Evropu se smíšenou populací" a jsou přesvědčeni, že vymření křesťanských společností je cestou k rozvoji, mají stále horší výsledky ve volbách v jednotlivých zemích. "Musíme vytrvat, dokud lidé v západní Evropě jdoucí ve stopách obyvatel střední Evropy nebudou dostatečně silní, aby demokratickými prostředky, tedy volbami, přiměli své vůdce k prosazování politiky, jež odráží přání lidu a odmítá migraci," prohlásil Orbán.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko Polsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy