Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr ruských komunistů Zjuganov nechce kandidovat na prezidenta

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Předseda ruských komunistů, kteří jsou v parlamentu druhou nejsilnější stranou, se zřekl kandidatury na prezidenta.

Místo Gennadije Zjuganova se tak má o křeslo v Kremlu v březnových volbách ucházet nestraník Pavel Grudinin, ředitel statku, pojmenovaného po Vladimíru Iljiči Leninovi. Konečné rozhodnutí má přijmout sobotní sjezd v tajném hlasování.

"Zjuganov prohlásil, že nebude kandidovat a navrhl Grudinina. Předsednictvo po dvou dnech hádek souhlasilo. Teď o správnosti rozhodnutí přesvědčují první tajemníky," vylíčil ruské redakci BBC Sergej Obuchov z ústředního výboru.

Zjuganov stojí v čele Komunistické strany Ruské federace od jejího založení. Na prezidenta kandidoval čtyřikrát; vynechal pouze volby v roce 2004, kdy do klání s Vladimirem Putinem vyslal svého zástupce, stejně jako vůdce nacinalistů Vladimir Žirinovskij. V roce 1996 mu chyběly tři procenta k vítězství v prvním kole. Naposledy, v březnu 2012, získal 17 procent hlasů, což představovalo podporu od více než 12 milionů voličů.

Témata:  Rusko Gennadij Zjuganov

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy