Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rozšířila sankce proti KLDR

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala rezoluci, která proti KLDR zavádí další sankce kvůli nedávné zkoušce severokorejské mezikontinentální rakety. Čínský zástupce v OSN upozornil, že napětí na Korejském poloostrově se dostává mimo kontrolu.

Návrh textu předložily Spojené státy. Rezoluce zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, strojů, dopravních prostředků, průmyslových kovů nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů.

Rezoluce také rozšiřuje stávající sankční seznam o 19 dalších Severokorejců a o severokorejské ministerstvo obrany. Rovněž žádá do dvou let návrat do vlasti všech občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a kteří jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.

"Vysílá to jednoznačnou zprávu do Pchjongjangu, že další vzdor vyvolá další tresty a izolaci," řekla po hlasování americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová.

Čínský zástupce v OSN zopakoval výzvu Pekingu, aby se obnovily rozhovory mezi KLDR a mocnostmi zastupujícími mezinárodní společenství.

Témata:  Severní Korea OSN (Organizace spojených národů) USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy