Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedkyně polského soudu poslala vládě ostrý dopis, viní ji z převratu proti justici

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Reformu zákona, která omezuje při dohledu nad hlasováním pravomoci ústřední volební komise a posiluje pozici ministra vnitra a parlamentu, schválily v polovině prosince obě komory polského parlamentu. Šéfka polského Nejvyššího soudu v otevřeném dopise nyní obvinila vládu, že "provádí převrat" proti justici.

Malgorzata Gersdorfová v pátek napsala, že vláda chodí podél propasti, do níž může spadnout celý národ.  "Převrat proti struktuře jedné z nejdůležitějších státních institucí se uskutečňuje - nikoliv s ozbrojenými silami nebo polovojenskými jednotkami, ale zneužitím právních institucí," uvedla.

Evropská komise (EK) došla tento týden ve středu k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva a spustila postup, na jehož konci zemi hrozí pozastavení hlasovacích práv v Evropské unii.

Polský prezident po zveřejnění závěru komise oznámil, že dva ze sporných justičních zákonů podepíše. Jde o dvojici norem, která posiluje vliv vládnoucích politiků na personální obsazení soudů.

Postup, jež EK zahájila, umožňuje článek sedm lisabonské smlouvy, která platí od roku 2009. Dosud jej ale komise nikdy nepoužila. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit.

Témata:  Polsko justice Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy