reklama

Ženich Jeetmal Mehar nabídl rodičům Pathani Mangriové 5 400 liber, aby se s dívkou mohl oženit. Rodina souhlasila a začaly přípravy na svatbu. Policisté zasáhli těstě před tím, než byla smlouva podepsána. Zatkli celkem 11 lidí, kteří se na dohodě podíleli, ale ženichovi se podařilo uniknout.

Policista Gulzar Mari doplnil, že policie byla 19. prosince informována, že má být malá dívka provdána za padesátiletého muže. „Okamžitě jsme podnikli kroky a pronikli do domu Mohameda Mehara. Byl zprostředkovatelem tohoto manželství a vzal od ženicha 340 liber a 170 liber od rodiny nevěsty,“ uvedl vyšetřovatel.

Matka nevěsty Masmat Nabiatová uvedla, že souhlasila se svatbou své dcery, protože rodina musela zaplatit půjčku asi 3 400 liber. „Můj manžel byl nemocný a pro kvůli léčbě jsme si půjčili od vlivných lidí,“ omlouvala své jednání. „Můj manžel se nemůže postavit na nohy a nemůže chodit, proto nebyl přítomen na ceremonii. Nemohli jsme ale půjčku vrátit. Lidé, od nichž jsme si půjčili peníze, na nás tlačili, vyhrožovali, že prodají náš dům,“ tvrdí žena.

Zprostředkovatel Muhammad Mehar prý rodinu kontaktoval a nabídl jí 5 400 liber (156 tisíc korun), jestliže provdají svou dceru za Jeetmala Mehara. „Ani já, ani manžel jsme tuto nespravedlnost naší dceři nechtěli udělat, ale neměli jsme na výběr. Ženich také řekl, že nebude požadovat žádné věno a zaplatí veškeré náklady na svatbu,“ dodala.

Qazi Haji Solangi, který pár oddal, řekl: „Nevěděl jsem, že dívka má jen deset let, protože jsem se neptal na věk nevěsty a ženicha. Jen jsem se zeptal na jejich jména a jména jejich rodičů.“

Podle zákona je dětské manželství trestným činem v Pákistánu s minimálním sazbou dvou let. Podle odhadů UNICEF jsou tři procenta dívek v Pákistánu provdány před dovršením 15 let a 21 procent se vdá před osmnáctými narozeninami. Jako důvody organizace uvádí chudobu, nedostatek vzdělání a kulturní vlivy.