Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cenzura ve velkém: Čína zavřela od roku 2015 více než 13 tisíc internetových stránek

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Peking - Čína nechala kvůli porušení zákonů od roku 2015 uzavřít přes 13.000 internetových stránek. Kromě nich se úřady zaměřily i na blogy a účty na sociálních sítích.

Uzavřeno bylo i téměř deset milionů účtů na sociálních sítích. Podle agentury Nová Čína velká většina obyvatelstva tyto snahy vlády "vyčistit" kyberprostor podporuje.

Vláda začala ještě více zpřísňovat kontrolu internetu v roce 2013, kdy se čínským prezidentem stal Si Ťin-pching. Podle kritiků je cílem veškerých těchto aktivit omezit svobodu slova v zemi a zabránit obyvatelům, aby kritizovali vládnoucí komunistickou stranu.

Čínské vedení se ale brání s tím, že internet regulují všechny země a že kroky Pekingu mají jen posílit národní bezpečnost a sociální stabilitu a zabránit šíření pornografie či materiálů zobrazujících násilí.

Témata:  Čína internet sociální sítě

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy