Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Francii vyrazilo o Vánocích do ulic 100 tisíc vojáků a policistů, hrozí teroristické útoky

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Francouzská vláda vyslala na vánoční svátky do ulic téměř 100.000 policistů a vojáků. Zaměřují se hlavně na vánoční trhy, obchodní centra, církevní budovy, veřejnou dopravu a turistické památky.

Jak uvedlo vfrancouzské ministerstvo vnitra, v souvislosti se "stále zvýšenou teroristickou hrozbou", bude na dnešní den a v pondělí nasazeno do ulic měst 97.000 příslušníků bezpečnostních sil. Kromě nynějších vánočních svátků byla již dříve posílena bezpečnost i v období židovského svátku světel chanuka a podobná opatření se očekávají i během pravoslavných Vánoc v lednu.

Ve Francii na konci října vstoupil v platnost nový protiteroristický zákon, který prosadila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Protiteroristická norma posiluje pravomoci policie a legalizuje mimo jiné některé postupy, které umožňoval výjimečný stav.

Výjimečný stav byl vyhlášen po atentátech v Paříži z 13. listopadu 2015, platit přestal teprve v noci z 1. na 2. listopadu. Od počátku roku 2015 zahynulo při atentátech radikálních islamistů na francouzském území přes 240 lidí.

Témata:  Francie Vánoce policie Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy