Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt na Ukrajině eskaluje? Očekáváme provokace a útok ze strany Ruska, říká ukrajinský expremiér

Oleksandr Turčynov
Oleksandr Turčynov
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Na východní Ukrajině hrozí eskalace napětí kvůli ruským provokacím a možným útokům. To si alespoň myslí předseda ukrajinské Rady pro národní bezpečnost a obranu a bývalý ukrajinský premiér Oleksandr Turčynov. Podle něj budou případné útoky souviset s prezidentskou kampaní ruské hlavy státu Vladimira Putina. Zprávu přinesla agentura Unian.

Oleksandr Turčynov, která vykonával i funkci prezidenta, sdělil svoji obavu ve čtvrtek na letišti Kyjev během prezentace systému pro stanovení biometrických údajů cizinců a osob bez státní příslušnosti.

"Neexistují žádné relevantní důvody pro zastavení spolupráce ruských představitelů se skupinou, která má za úkol uklidnit situaci na Donbase (SCKK). Existuje jeden provokativní důvod - jde o Putinovu volební kampaň, během které nevylučujeme nárůst vojenských provokací a zintenzivnění nepřátelství.

Přesně za tímto účelem Rusové stahují své důstojníky ze skupiny SCKK. To je skutečný problém," poznamenal Turčynov. Podle slov tajemníka Rady pro národní bezpečnost a obranu jsou ozbrojené složky Ukrajiny připraveny "odolat veškerým provokacím agresora".

"Současně si myslím, že se nám podaří najít mechanismy, s pomocí kterých zabráníme provokacím. V každém případě jsou zbrojní síly Ukrajiny připraveny bránit svoji zemi a v tom nebudeme dělat žádné ústupky," řekl Turčynov.

Jak dříve agentura informovala, v pondělí oznámilo Ministerstvo zahraničí Ruské federace to, že ruští představitelé ukončují svoji činnost v SCKK kvůli "napjaté morální a psychologické situaci" a "neuctivému postoji ukrajinských vojáků k ruské armádě". Ministerstvo zahraničí Ukrajiny se domnívá, že toto ruské rozhodnutí podstatně podkopává Minské dohody.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny zdůraznil, že prohlášení Ruské federace o neuctivém chování ukrajinských vojákům ke svým ruským protějškům v rámci SCKK nejsou pravdivé.

V rámci zvláštní monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) prohlásila, že SCKK hraje velmi důležitou roli v plnění Minských dohod a v bezpečnosti pozorovatelů OBSE. Ta zároveň oznámila že ruské důstojníky odvolané z SCKK nahradily bojové jednotky.

Skupina SCKK (Společné centrum kontroly a koordinace) byla vytvořena za účelem dodržování Minského protokolu. Ve skupině jsou ukrajinští a ruští představitelé. Organizace začala být aktivní v září 2014 a dnes má být zárukou toho, že se Minské dohody naplní.

Témata:  Ukrajina Rusko Oleksandr Turčynov

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy