Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro USA jsme jadernou hrozbou. To nemůže nikdo zpochybnit, volá KLDR

Un-Čong, Kim
Un-Čong, Kim
Foto: china.org.cn

Pchjongjang - Severní Korea je připravena kdykoli zaútočit na kohokoli, kdo se jí postaví do cesty, včetně Spojených států. Stala se pro svět jadernou hrozbou, a především pro Američany. Alespoň to tvrdí severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle něj je především obdivuhodné, že pokrok v jaderné technologii přišel navzdory mezinárodním sankcím. Zprávu přinesla ruská agentura TASS.

Rozvoj ozbrojených sil umožnil Korejské lidově demokratické republice představovat přímou jadernou hrozbu Spojeným státům. Tuto zprávu vydala severokorejská agentura KCNA s odkazem na Kim Čong-una, který měl tyto věty pronést na setkání předsednictva severokorejské Strany práce.

"Blesková vývoj jaderných zbraní a ozbrojených složek naší republiky v poslední době velmi ovlivnil strukturu světové politiky a strategickou situaci ve světě. Naše republika se stala strategickým státem, který je schopen představovat přímou jadernou hrozbu Spojeným státům. Nikdo na světě nemůže toto zpochybňovat," cituje agentura jeho slova.

Kim Čong-un rovněž zdůraznil, že se tohoto pokroku Severní Koreji podařilo dosáhnout i přes "veškeré snahy" spojené ze zaváděním mezinárodních sankcí.

Dodejme, že situace na Korejském poloostrově se opět vyostřila koncem listopadu, kdy Pchjongjang provedl po necelých třech měsících další z testů svých jaderných zbraní.

Tentokrát se jednalo podle vlády KLDR o raketu Hwasong-15. Raketa, která byla na konci listopadu odpálena, dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře asi 960 kilometrů od místa odpalu. KLDR později oznámila úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety, jejíž dosah podle Pchjongjangu pokryje celé území USA.

Témata:  Severní Korea TASS USA Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.