Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toto letadlo spadne, stálo na Airbusu A320 společnosti EgyptAir, které se zřítilo

Airbus A320 společnosti Egypt Air
Airbus A320 společnosti Egypt Air
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira – Od zmizení a tragického zřícení letadla Airbus A320 společnosti EgyptAir již uplynuly tři dny a záchranářům a nasazeným pátracím jednotkám se pomalu začíná dařit nacházet jednotlivé díly skládačky. Americký deník New York Times nyní varuje, že si letecká společnost EgyptAir byla vědoma bezpečnostních rizik.

„Pošleme letadlo k zemi"

Může se to zdát být děsivou náhodou – letadlo, které se zřítilo do Středozemního moře, se asi před dvěma let stalo obětí vandalismu, během kterého političtí vandalové na břicho letadla arabsky napsali: „Tohle letadlo pošleme k zemi."

Vandalové také využili podobnosti ve výslovnosti registrační značky letadla, SU-GCC, a jménem egyptského prezidenta Abda al-Fattáha as-Sísího a napsali na letadlo „zrádce" a „vrah".

Podle tří členů ochranky společnosti EgyptAir, se kterými bylo mluveno nezávisle na sobě a kteří trvali na zachování anonymity, prozradili, že za graffiti byli zodpovědní pracovníci káhirského letiště. Veřejně ale o této záležitosti mluvit nesmí. Uvedli také, že za vandalismem stála spíše politická situace v Egyptě.

Nejasné informace

„Od té doby aerolinky zavedly různá nová bezpečnostní opatření, která měla být odpovědí na egyptský politický rozkol, džihádistické násilnosti a další letecké katastrofy, jako bylo zřícení ruského letadla, během kterého v říjnu minulého roku zemřelo 224 lidí. EgyptAir propustila některé zaměstnance kvůli jejich politickým názorům, zvýšila frekvenci palubních prohlídek a během letů přidala neozbrojenou ochranku," vysvětluje deník.

Jak deník zdůrazňuje, není ale jisté, zda opatření pomohla. Připomíná, že po přezkoumání údajů z nalezené černé skříňky, které obsahují informace o posledních momentech letadla, francouzští vyšetřovatelé zjistili, že při zřícení do moře se spustily detektory kouře, nelze ale stále jednoznačně určit, co pádu letadla předcházelo a co bylo jeho příčinou.

„Tohle nám neumožňuje nic zjistit," zlobil se Sébastien Barthe, mluvčí francouzské vládní agentury Kancelář vyšetřování a analýzy bezpečnosti civilního letectví, která zkoumá letecké nehody a katastrofy. „Pokud tam byl kouř, tak to znamená, že tam potenciálně někde byl oheň. To nám ale neřekne, kde ten oheň byl, ani nám to nepomůže objasnit, zla šlo o zlý úmysl, nebo nějaké technické selhání," dodal.

Kdo je zodpověný?

Ačkoliv se bezpečnostní opatření po pádu ruského letadla minulý rok zpřísnily, kolem letu tak stále panuje obrovské množství nejasností. Kolegové a příbuzní pilota, kopilota a členů ochranky ale popírají, že by do záležitosti mohli být nějak zapojeni – šlo podle nich o bezproblémové profesionály.

Deník také poukazuje, že ačkoliv v sobotu teroristická skupina Islámský stát zveřejnila video, na kterém vystupuje její oficiální mluvčí, který zároveň vede vojenskou kampaň skupiny v zahraničí, o pádu letadla EgyptAir v tomto videu nepadlo ani slovo.

Témata:  Egypt letecké nehody zřícení letadla Egypt Air

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy