Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady v Saudské Arábii chtějí šest miliard dolarů za propuštění bin Talála

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - V rámci rozsáhlé protikorupční čistky byl v Saúdské Arábii zadržen mimo jiné i jeden z nejznámějších místních princů Valíd bin Talál. Za jeho propuštění požadují úřady šest miliard dolarů (přes 130 miliard Kč).

57. nejbohatší muž světa byl zatčen v listopadu spolu s dalšími desítkami vlivných osobností, včetně princů, ministrů, podnikatelů a představitelů armády. Někteří už byli propuštěni z provizorního vězení v luxusním hotelu Ritz Carlton v Rijádu výměnou za finanční vyrovnání. Částka, kterou stanovily úřady v případě prince bin Talála, je podle listu The Daily Telegraph patrně jedna z nejvyšších.

Hodnota bin Találova majetku se odhaduje na 18,7 miliardy dolarů (přes 405 miliard Kč). Princ se bude patrně snažit přesvědčit úřady, aby přijaly jako platbu podíl v jeho obchodní společnosti.

Mezi zatčenými byl i princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny. Na konci listopadu se dostal na svobodu, když zaplatil saúdskoarabským orgánům přes miliardu dolarů. Korupci přiznal.

Témata:  Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy