Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka se pustil do Evropy: Byli jsme naivní a nepřipravili se na migrační krizi

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Reprofoto YouTube

Jeruzalém - Český premiér Bohuslav Sobotka se dnes v Jeruzalémě setkal s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem. Mimo jiné uvedl, že Evropa nebyla připravena na migrační krizi a v jejím úvodu měla řadu naivních názorů na její příčiny.

Rivlin (76) přivítal Sobotku a dalších sedm členů české vlády po poledni ve své rezidenci v Jeruzalémě. "Jako přátelé se shodneme na tom, že se někdy neshodneme, to je smysl přátelství. Moc oceňujeme váš přístup," řekl Rivlin české delegaci. Bezpečnostní situaci v regionu Blízkého východu pak popsal jako chaotickou, ve které nezbytně neplatí, že "nepřítel vašeho nepřítele je vaším přítelem".

Česko podle Sobotky situaci na Blízkém východě dlouhodobě sleduje a nejen díky vztahu s Izraelem jí rozumí lépe než řada partnerů v Evropské unii. "Znalost situace v regionu ČR hodně pomohla zaujímat realistické postoje v oblasti migrační krize," řekl Sobotka.

Předseda vlády zdůraznil, že vazby s Izraelem sahají až do doby, než Izrael vznikl. "Nepochybně budeme diskutovat o bezpečnosti a obraně, ale i vědě a výzkumu, rozvíjí se i vzájemný obchod," shrnul další body jednání. Sbližovat země mohou i pragmatické a praktické věci, jako například turistika, dodal.

Sobotka zahájil dopoledne jednodenní návštěvu v Izraeli v Háji národů. Les poblíž Jeruzaléma spravuje Židovský národní fond a hlavy zahraničních států a premiéři zde zasazují stromy. "Dovolte mi, abych na tomto krásném a symbolickém místě vyjádřil naději, že se v budoucnu bude moci stát Izrael a jeho občané těšit míru," řekl Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka Reuven Rivlin Izrael

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy