Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Katalánsku zatkli dva radní, podle soudce podněcovali k nenávisti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Několik desítek Katalánců přišlo dnes před radnici města Reus podpořit dva místní politiky z radikální separatistické strany CUP, na které vydal soudce zatykač kvůli demonstracím z 1. října.

Radní Marta Llorensova a Oriol Ciurana mají být ve čtvrtek ráno v devět hodin předvedeni k výslechu. K vydání zatykačů soudce přistoupil poté, co se Llorensová a Ciurana dvakrát nedostavili k soudu.

Jsou obviněni z podněcování k nenávisti proti španělské policii. Toho se údajně dopustili organizováním demonstrací před komisařstvím ve městě Reus a hotely, v nichž byli ubytováni španělští policisté vyslaní do Katalánska kvůli říjnovému referendu o nezávislosti.

Toto hlasování považuje Madrid za nelegální, protože podle něj odporuje španělské ústavě. Španělská vláda se mu snažila zabránit soudně i silou, ale referendum se přesto uskutečnilo. Řada volebních místností však zůstala uzavřena a španělská policie zasahovala proti lidem, kteří se dožadovali jejich otevření.

Madrid poslal před říjnovým referendem do Katalánska podle deníku El País na 10.000 španělských policistů, oficiální čísla ale ministerstvo vnitra neuvedlo. Takzvaná Operace Copérnico začala koncem září a část jednotek zůstala až do předčasných voleb, které se konaly minulý týden a které vyhlásil Madrid po převzetí přímé správy Katalánska. Správa by měla skončit, až bude ustavena nová katalánská vláda.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy