Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opusťte město, vyzvala civilisty irácká armáda. Plánuje tvrdý útok na baštu IS

Irácká armáda, ilustrační foto
Irácká armáda, ilustrační foto
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irácká armáda vyzvala obyvatelstvo obléhané Fallúdži, aby město opustilo. Chystá se ofenziva proti Islámskému státu.

Fallúdža byla prvním iráckým městem, které IS dobyl v lednu 2014, půl roku před tím, než během drtivého postupu ovládl rozsáhlé oblasti v severním Iráku a sousední Sýrii.

Fallúdža nazývaná "městem minaretů a matkou mešit" byla těžce poškozena také při dvou ofenzivách USA proti Al-Káidě v roce 2004.

Armáda v dnešním televizním prohlášení žádala "obyvatele, kteří jsou stále ještě ve Fallúdži, aby byli připraveni město opustit po zajištěných cestách, které budou oznámeny později".

Ve městě před válkou žilo kolem 300.000 obyvatel. Nyní je město obklíčeno iráckými vládními silami a bojovníky koalice šíitských polovojenských skupin Hašíd Šábí.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy