Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chraňme křesťanskou kulturu, neustupujme za betonové bloky a nedopusťme obtěžování našich žen, burcuje Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Viktor Orbán využil své každoroční vánoční poselství, aby vyzval Evropany k ochraně jejich křesťanské kultury. Zároveň slíbil, že Maďarsko „se na Vánoce nebude ukrývat za betonovými bloky" a nebude sledovat, jak jsou tamní ženy a dcery „obtěžovány v silvestrovském davu“, jak se to stalo u jejich „multikulturních sousedů“.

„Křesťanství je kultura a civilizace. Žijeme v něm. Nejde o to, kolik lidí chodí do kostela, nebo kolik z nich se upřimně modlí. Kultura je realita každodenního života... křesťanská kultura definuje naše každodenní mravy,“ napsal vůdce strany Fidesz, v článku publikovaném v konzervativním deníku Magyar Idők.

Orbán se zaměřil na nepřátele jeho politiky „moje země na prvním místě", kteří říkají, že lidé nemohou tvrdit, že jsou křesťané, pokud nedovolí „milionům příchozích z jiných kontinentů usadit se v Evropě" v souladu s přikázáním „miluj svého bližního jako sebe samého" . „Zapomínají na druhou část přikázání – milovat sama sebe," poznamenal Orbán.

„Milovat se také znamená, že chráníme to, co jsme a kdo jsme. Milovat sebe znamená, že milujeme naši zemi, náš národ, rodinu, maďarskou kulturu a evropskou civilizaci,“ kázal ve svém poselství Orbán.

„Základy evropského života jsou nyní napadány," pokračoval maďarský vůdce a zmínil se o problémech, s nimiž se potýkají země jako Británie, Francie a Německo, které se podřídily politice masové migrace a multikulturalismu podporovaného státem.

„Bez ohledu na to, zda půjdeme do kostela nebo ne, a pokud ano, tak do kterého jdeme, nechceme oslavovat svátost za záclonami, abychom se nedotkli citů ostatních," prohlásil. „Nechceme, aby byly naše vánoční trhy přejmenovány a rozhodně nechceme ustupovat za betonové bloky. Nechceme, aby nás o Vánocích obklopoval strach a trápení. Nechceme, aby naše ženy, naše dcery byly obtěžovány v silvestrovském davu.“

Premiér Orbán také varoval před sílami, které usilují o záměrné oslabení křesťanství v Evropě. „Chtějí, abychom přestali být tím, čím jsme. Chtějí, abychom se stali těmi, kterými nechceme být. Chtějí, abychom se mísili s lidmi z jiného světa a abychom se změnili," řekl.

„Svobodné národy Evropy, národní vlády zvolené svobodnými občany, mají nový úkol: chránit naši křesťanskou kulturu. Ne pro jiné, ale pro sebe; pro naše rodiny, pro náš národ, pro naše země a pro vlast naší vlasti - pro obranu Evropy,“ dodal Orbán.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.