Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský ministr dopravy chce po Trumpovi pojmenovat vlakovou stanici

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský ministr dopravy Jisrael Kac navrhl pojmenovat stanici podzemní dráhy v Jeruzalémě po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi na počest jeho nedávného rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Podle Kace by se po Trumpovi měla jmenovat stanice, jejíž výstavba zatím ale není ani schválená. Izraelský ministr dopravy kvůli tomu navrhl prodloužit nynější rozestavěnou vysokorychlostní železnici z Tel Avivu do Jeruzaléma až do Starého města poblíž Zdi nářků.

Kontroverzní návrh podle deníku The Times of Israel zřejmě vyvolá kritické reakce. Mluvčí ministra dopravy nicméně vyjádřil přesvědčení, že návrh přes opozici projde a že bude schválen už napřesrok.

"Zeď nářků je nejposvátnější místo Židů. Rozhodl jsem proto dát stanici, která bude nejblíže k tomuto místu, jméno po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi za jeho statečné a historické rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele," uvedl Kac, který je ministrem dopravy a zároveň ministrem zodpovědným za tajné služby.

Trump svým rozhodnutím vyvolal bouřlivé protesty Palestinců, kteří Jeruzalém rovněž chtějí za své hlavní město. Jeho krok odsoudili muslimové, západní země i OSN. Podle nich ohrozil bezpečnost regionu a pohřbil dosavadní úsilí v jednání o míru mezi Izraelem a Palestinci.

Témata:  Izrael Donald Trump EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy