Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelský parlament schválil kontroverzní zákon na ochranu premiéra

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský parlament dnes po dlouhé debatě schválil zákon, který zabrání policistům zveřejňovat výsledky jejich vyšetřování a vydávat doporučení, zda vyšetřované obvinit či nikoliv.

Informovala o tom agentura Reuters. Podle opozičních zákonodárců vládní strany normu prosadily ve snaze pomoci premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi, který čelí obvinění z korupčního chování.

Na základě zákona, který izraelští poslanci schválili poměrem hlasů 59 ku 54, nebudou moci policisté po skončení vyšetřování oznámit, zda našli dostatek důkazů proto, aby bylo vzneseno obvinění. O výsledcích svého vyšetřování tak nebudou moci informovat do doby, než o obvinění rozhodnou státní zástupci.

Podle opozice je cílem zákona otupit sílu demonstrací, na kterých lidé už několik týdnů volají po odchodu premiéra Netanjahua. Ten se již nejméně sedmkrát podrobil výslechu v souvislosti se dvěma korupčními kauzami. V první premiér čelí podezření ohledně přijímání darů od bohatých podnikatelů, druhá se týká ovlivňování médií.

Netanjahu, který je premiérem Izraele od roku 2009 a funkci zastává už čtvrté volební období, veškerá obvinění odmítá. Označuje se za oběť kampaně, která ho má odstavit od moci.

Dnes přijatý zákon sám Netanjahu na počátku prosince obhajoval. Podle něj jde o způsob, jak zabránit policii ve zveřejnění informací, které by mohly poškodit i nevinné lidi. V šedesáti procentech případů, kdy policie doporučí obvinit vyšetřované, státní zástupci nakonec rozhodnou, že k tomuto kroku nepřistoupí, uvedl izraelský premiér.

Témata:  Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy