Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea nemá důkazy, že KLDR převáděla mzdy dělníků do zbrojení

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul/Pchjongjang - Jižní Korea nemá důkazy, že by mzdy vyplácené jihokorejskými firmami severokorejským dělníkům v průmyslovém komplexu Kesong KLDR převáděla na financování svého jaderného a raketového programu.

Zjištění skupiny vyvrátilo tvrzení předchozí jihokorejské vlády, podle níž většina peněz, které plynuly do pohraniční průmyslové zóny Kesong, končila v severokorejském jaderném a raketovém programu.

Jižní Korea s tímto obviněním přišla loni, kdy v reakci na odpálení severokorejských raket dlouhého doletu od společného podnikání v Kesongu odstoupila. Už letos v červenci, dva měsíce po zvolení nového liberálního jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, ale vládní činitelé v Soulu uvedli, že neexistují žádné důkazy, které by převádění mezd na zbrojní programy podpořily.

V průmyslovém komplexu Kesong, který vznikl v roce 2004 na severokorejské straně společné hranice, pracovalo ve zhruba 120 jihokorejských továrnách na 55.000 Severokorejců, kteří dostávali zhruba dvojnásobek běžné mzdy v KLDR. Tento projekt byl výsledkem prvního mezikorejského summitu v roce 2000 a až do svého uzavření v únoru 2016 byl Kesong posledním symbolem snahy o vylepšení vztahů mezi oběma korejskými státy.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy