Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazachstán schválil změny v mediálním zákoně

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Kazašský parlament dnes schválil několik kontroverzních změn v zákoně o sdělovacích prostředcích.

Podle agentury AFP úprava tohoto normativního aktu vyvolává obavy z ještě většího potlačování svobody slova, než je tomu v této středoasijské zemi doposud.

Změny v důležitém právním předpisu dnes předložil poslancům ke schválení prezident Nursultan Nazarbajev, který vládne této bývalé sovětské republice tvrdou rukou od získání nezávislosti po rozpadu SSSR v roce 1991. Podle prohlášení prezidentské kanceláře je cílem úprav "zlepšit informační a komunikační právní předpisy".

Mezi novinky patří například požadavek, aby internetová zpravodajská média identifikovala uživatele píšící komentáře k článkům a údaje o nich uchovávala po dobu tří měsíců. Jiná kontroverzní úprava zavazuje novináře, aby žádali souhlas osob zmíněných ve svých článcích před zveřejněním "osobních, rodinných, lékařských, bankovních, obchodních nebo právních informací".

Témata:  Kazachstán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy