Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politická krize nekončí: Katalánští separatisté hledají právní skuliny, jak získat vládu

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Když katalánští separatisté před týdnem získali absolutní většinu v regionálním parlamentu, provolávali při oslavách jméno katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta v naději, že se opět stane premiérem této autonomní oblasti.

Podle právníků citovaných španělskými médii je ale málo pravděpodobné, že Puigdemont úřad získá. Jisté naopak je, že politická krize v Katalánsku jen tak neskončí.

Carles Puigdemont, který dnes slaví pětapadesátiny, je od konce října v Belgii. Utekl tam poté, co ho španělská prokuratura, stejně jako celou Madridem sesazenou katalánskou vládu, obvinila ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. S Puigdemontem jsou v Belgii čtyři jeho exministři a všem hrozí, že po návratu do Španělska skončí ve vazbě.

Kandidát na funkci katalánského premiéra musí podle pravidel osobně představit svůj program v parlamentu. Z Puigdemontovy koalice Společně pro Katalánsko (JxCat) ale zaznívají hlasy, že by se kandidát mohl v parlamentu představit prostřednictvím videokonference.

Primárně je ale klíčové, zda budou mít vůbec všichni separatističtí poslanci právo v novém parlamentu hlasovat. Tři katalánské separatistické strany ve volbách 21. prosince získaly 70 křesel ve 135členném katalánském parlamentu, což jim stačí na absolutní většinu 68 mandátů. Jenže pět ze zvolených separatistických poslanců je v Belgii a hrozí jim zatčení a tři separatističtí nově zvolení poslanci jsou už ve vazbě (od poloviny října aktivista Jordi Sánchez a od začátku listopadu dva exministři - Oriol Junqueras a Joaquim Forn).

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy