Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Vietnamu bude na internet bude dohlížet 10 tisíc inspektorů

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Hanoj - Komunistický Vietnam nasadil do boje s opozicí ve virtuálním prostoru internetu 10.000 inspektorů, informovala dnes agentura AFP.

Kontrola svobody projevu tak podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) získává nový, šokující rozměr. Úkolem této bezpečnostní složky bude sledování "disidentských názorů", informovala vietnamská média s odkazem na armádu.

"Je to poslední krok v kampani, jejímž cílem je omezit svobodu v prostředí internetu," komentuje rozhodnutí vlády Shawn Crispin, představitel Výboru na ochranu novinářů v jihovýchodní Asii.

Vláda před několika měsíci požádala společnosti Facebook a Google, aby ze sociální sítě facebook a z platformy YouTube odstranily "nebezpečný obsah", připomíná agentura AFP.

Organizace Freedom House, která monitoruje demokracii ve virtuálním prostoru, označila Vietnam v tomto ohledu za "nesvobodný" a v rámci Asie jej řadí do blízkosti Číny.

Témata:  Vietnam internet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy