reklama

Letiště ve skotském Glasgow muselo kvůli špatným povětrnostním podmínkám dokonce nakrátko zcela přerušit provoz, informovala agentura AFP. Meteorologové i na následujících několik dní předpovídají další sněhové a také dešťové bouře.

Několik letadel mířících dnes ráno do Glasgow muselo přistát v Edinburghu. Provoz vzdušného přístavu v největším skotském městě se ale podařilo zhruba po hodině obnovit.

Žlutý stupeň varovaní, druhý na čtyřstupňové škále, platí kvůli hrozící ledovce přinejmenším do sobotního poledne místního času (13:00 SEČ). Noc na dnešek byla podle britských meteorologů jednou z nechladnějších za celý rok. U jezera Loch Glascarnoch na severu Skotska naměřili minus 12,3 stupně.

Policie vyzvala obyvatele severu a západu Spojeného království, aby se pokud možno nevydávali na cestu. Společnost spravující britskou silniční síť řidiče vyzvala, aby se pro případ nouze vybavili lopatami, přikrývkami, jídlem a vodou.

Na některých místech s vyššími teplotami se obyvatelé potýkají s vydatným deštěm a lokálními záplavami. Problémy působí také silný vítr, který vyvrací stromy, uvedla agentura AP. Kvůli špatnému počasí nevyjely na moře trajekty v Plymouthu či Portsmouthu. Ve střední a jihozápadní Anglii či jižním Walesu jsou stovky domácností bez elektřiny.

Pojišťovací společnost Automobile Association dnes uvedla, že do 11:00 SEČ obdržela více než 1600 hovorů účastníků dopravních nehod.