Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington chce do Sýrie poslat diplomaty, oznámil Mattis

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington – Spojené státy by měly v Sýrii zvýšit počet svých diplomatů a dodavatelů. Prohlásil to dnes americký ministr obrany James Mattis. USA svého velvyslance z Damašku odvolaly v roce 2011, na začátku tamního konfliktu.

USA mají v Sýrii nyní zhruba 2000 vojáků, kteří se podílejí na boji proti radikálům. Mattis řekl, že tento boj se chýlí ke konci a je třeba se zaměřit na to, aby se radikálům zabránilo v návratu. „Musíme přejít od ofenzívy zaměřené na osvobození území ke stabilizaci. Bude tam víc amerických diplomatů," řekl ministr na tiskové konferenci v Pentagonu.

Mattisovo prohlášení podle agentury Reuters určitě rozzlobí syrského prezidenta Bašára Asada, který už dříve prohlásil, že americké vojáky v Sýrii považuje za vetřelce. Šéd Pentagonu v minulosti řekl, že americké síly v Sýrii zůstanou, dokud členové Islámského státu (IS) budou bojovat, aby se předešlo příchodu nového IS. O vyslání diplomatů do Sýrie hovořil dnes poprvé. „Diplomaté tam zajistí počáteční obnovu služeb, dostanou tam dodavatele a takové věci. Je třeba rozhodovat o využití mezinárodních peněz a zajistit, aby se nedostaly do nepravých kapes," dodal Mattis.

Američané z najatých firem mají podle něj pomoci místním lidem naučit se likvidovat miny, zajistit bezpečnost a bránit radikálům v návratu.

Mattis dnes hovořil také o rozdělení zón v Sýrii a varoval Asada před ofenzívou na syrské Kurdy. Jejich jednotky se podílely na boji proti IS a mají podporu USA. „Máme demarkační linii" mezi zónami kontrolovanými Spojenými státy na východě Sýrie, a zónami kontrolovanými syrskou vládou podporovanou Ruskem na západě země; „byla by chyba tuto linii narušit", prohlásil Mattis.

Asad americkou armádu označuje za okupanta, i když USA jsou součástí mezinárodní koalice, která bojovala proti IS. Syrský prezident za svého spojence považuje jenom Rusko a Írán. Koalice vedená Spojenými státy opakuje, že nehodlá zbraně obrátit proti syrské armádě. Washington ale podporuje tu opozici, která žádá Asadovo odstoupení.

Témata:  USA Sýrie Bašár Asad James Mattis

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy